Бисери приступачности

Савез за приступачност Србије (САПС) покренуо је акцију коју смо назвали
Бисери приступачности – бели или црни?

У оквиру ове акције позивамо грађанке и грађане да нам путем мејла или фејсбука шаљу позитивне и негативне примере приступачности. Можете нам слати фотографије свега онога што се вама чини добро или лоше, а ми ћемо то стављати на сајт и давати додатна појашњења. Можете нам укратко описати где сте фотографисали објекат, јавну површину, возило, семафор, или нешто друго што вам је скренуло пажњу или на шта ви желите да скренете пажњу. Они који желе да их потпишемо могу нам послати своје име и презиме.

Бели бисери приступачности

приступачан производ - флаша црног вина

Винарија Темет

Приступачност роба и услуга једнако је важна као и архитектонска или информационо - комуникациона. У нашој земљи текст исписан на брајевом писму можемо видети само на ретким производима. Најчешће се брајево писмо може видети на кутијама од лекова, међутим постоје и други производи чији произвођачи имају развијену свест о томе колико је важно да производ буде приступачан великом броју потрошача. Приступачан производ могу да користе сви, што директно утиче на већи промет робе. Овде истичемо бели бисер приступачности - Винарију Темет - која на флашама вина има исписан текст на брајевом писму које користе слепе особе.


табла на обележеном паркинг месту на којој пише хвала што не заузимате место за особе са инвалидитетом
паркинг место за труднице испред тржног центра
паркинг место за особе са инвалидитетом испред тржног центра

Тржни центар Биг

Тржни центар Биг је један у низу тржних центара који је приступачан за особе које се отежано крећу или за кретање користе колица. Овом приликом га истичемо јер на афирмативан начин, натписима који стоје изнад обележенх паркинг места за особе са инвалидитетом и труднице, скреће пажњу људима који немају инвалидитет да не заузимају ова паркинг места. Поред особа са инвалидитетом, Биг препознаје и туднице као категорију становништва за које је приступачност важан елемент приликом кретања.


Црни бисери приступачности

необорени ивичњаци на паркинг местима
неприступачно и неправилно обележено паркинг место
неприступачно лоше обележено паркинг место

Паркинг места за особе са инвалидитетом прекопута Старе поште у Панчеву

Преко пута такозване Старе поште у Панчеву (центар града) постоје два (лоше и непрописно) обележена паркинг места за особе са инвалидитетом. Места нису обележене према Правилнику јер између ова два места не постоји међупростор који је неопходан да би особа са инвалидитетом која користи колица или помагало имала довољно места да изађе када се отворе врата. Дакле, неопходноје да два паркинг места нису близине као општа паркинг места, јер онда нема довољно маневарског простора. Тај део, треба обележити плавом и белом бојом као на примеру Белог бисера. Осим тога, нема директне пешачке везу између простора за маневар и најближе пешачке стазе, без изласка на коловоз. Тачније, нема оборених ивичњака, те особа у колицима не може самостално да се креће када изађе из аутомобила јер постоји препрека у виду необореног ивичњака.