Вести Савеза за приступачност Србије

Слепа особа чита брајево писмо а поред је пас водич
27.04.2021.

Приступачост факултета и високих школа постаје обавезна

Савез за приступачност Србије обавештава јавност да су у јанурау 2019. године усвојени стандарди према којима факултети који нису приступачни за особе са инвалидитетом неће моћи да добију акредитацију и позива представнике високошколских установа да поштују усвојене стандарде.

Александар Радишић, корисник колица, баца чуњ
29.03.2021.

Српски спортиста са инвалидитетом Алекандар Радишић на корак до Токија

Поносно истичемо да је члан Управног одбора Савеза за приступачност Србије и председник организације Инклузија особа са инвалидитетом Чајетина Александар Радишић, на такмичењу у Пули, оборио лични рекорд у бацању чуња резултатом 28.79 метара.

мушкарац пружа руку да се рукује
15.12.2020.

Градови и општине желе да раде на унапређењу приступачности

Савез за приступачност Србије, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава 3. децембра, упутио је мејл свим јединицама локалних самоуправа у Србији у ком их позива да удруженим снагама радимо на уклањању баријера и изградњи приступачног окружења за све.

Љупка Михајловска представница Савеза за приступачност се обраћа
09.10.2020.

Обележен трећи по реду Национални дан давања под слоганом „Србија без баријера“

Савез за приступачност Србије присуствовао је обележавању трећег по реду Националног дана давања под слоганом „Србија без баријера“. Ове године Национални дан давања посвећен је особама са инвалидитетом, односно борби за потпуну приступачност, кроз акције за уклањање препрека и изградњу инфраструктуре која би омогућила приступ информацијама и кретање, како особама са инвалидитетом, тако и старим особама, родитељима са децом и свим грађанима.

учесници састанка у Крагујевцу са леве стране столова
25.09.2020.

Универзитет у Крагујевцу решен да ради на приступачности факултета

На иницијативу помоћника градоначелника за омладину и сарадњу с Универзитетом у Крагујевцу, Стефана Јовановића, организован је састанак на ком су присуствовали ректор и декани свих факултета Универзитета у Крагујевцу, који су лоцирани на територији града Крагујевца и представници Савеза за приступачност Србије.

учесници панела се окупљају у сали Културног центра Београд
23.09.2020.

САПС учествовао у обележавању Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих

У среду, 23. септембра организован је низ догађаја који су обележили Међународни дан знаковних језика и Међународну недељу глувих. Најпре је испред Културног центра Београд организован догађај на ком су се обратили министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градска секретерка за социјалну заштиту, Наташа Станисављевић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Иванка Јовановић и представник Савеза глувих и наглувих Србије, Михаило Гордић.

представници Савеза за приступачност са директором Дома културе формално
18.09.2020.

Дом културе Студентски град започео уклањање баријера

На иницијативу директора Дома културе Студентски град, Бориса Постовника,одржан је састанак на ком су поред директора и запослених учествовали Љупка Михајловска, директорка Универзитетског центра за студенте са хендикепом Универзитета у Београду и председница Управног одбора Савеза за приступаност Србије, Видан Данковић, консултатнт за европски концепт приступачности и предсеник Удружења за ревизију приступачности, Ивана Бућко, предсеница Европског форума тумача за знаковни језик.