Вести Савеза за приступачност Србије

лого пројекта где особа у колицима наздравља са особом прекопута стола која
            нема инвалидитет и пише радо виђен гост
24.11.2023.

Угоститељски објекти у Београду нису приступачни особама са инвалидитетом

Савез за приступачност Србије спровео је истраживање о приступачности угоститељских објеката за исхрану и пиће који се налазе на територији седам градских општина у Београду.

представници сапс у бањи ковиљачи
20.08.2023.

Особе са инвалидитетом не иду у бање

Савез за приступачност Србије спровео је истраживање о томе у којој мери особе са инвалидитетом бораве у бањама, ко покрива трошкове боравка и колико су бање приступачне особама са инвалидитетом и старијим особама.

две особе у колицима се мачују
20.07.2023.

Приступачност није на дневном реду

Савез за приступачност Србије упутио је саопштење за јавност у ком изражава дубоку забринутост што се у Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи нису нашле одредбе о увођењу елабората о приступачности, као обавезног документа у оквиру пројектне документације.

особа у колицима са још једном особом шета по парку
10.11.2022.

Живот је бања

Савез за приступачност Србије једна је од 11 организација цивилног друштва која је добила подршку за спровођење микроптојекта Живот је бања, у оквиру регионалног пројекта Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током КОВИД-19 и будућих катастрофа“. Пројекат финансира Европска унија, уз подршку Аустријске агенције за развој и Аустријског Црвеног крста. Регионалним пројектом координира Црвени крст Србије, а национални партнер је и Национална организација особа са инвалидитетом Србије.

чланови управног одбора сапса на златибору
07.04.2022.

Туризам за све

Са задовољством промовишемо Смернинце за пружање приступачних услуга у туризму које је публиковала чланица Савеза за приступачност Србије, удружење Инклузија особа са инвалидитетом Златибор.

приступачан тоалет у лобију хотела
16.02.2022.

Методологија за оцену приступачности угоститељских објеката и туристичких агенција

Експерткиње и експерти Савеза за приступачност Србије креирали су Општу методологију за процену приступачности угоститељских објеката и туристичких агенција.

слика одговара београдског метроа
25.12.2021.

Београдски метро одговорио Савезу за приступачност

Савез за приступачност Србије упутио је допис градоначелнику Београда захтевајући одговор на питање хоће ли метро у Београду бити приступачан особама које се отежано крећу.

на насловној страни су три беџа, црвене, наранџасте и зелене боје, поређани на скали која мери степен инклузивности установа културе. Црвени је икс у кругу, наранџасти је стрелица на горе, зелени је знак за чекирање
15.12.2021.

Инклузивно је културно

Савез за приступачност Србије објавио је Индикаторе за мерење степена инклузивности установа културе и њихових програма.

Љупка Михајловска с министром грађевине
02.12.2021.

Састанак САПС-а са министром Момировићем

У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом, Љупка Михајловска, председница Управног одбора Савеза за приступачност Србије састала се са министром грађевинарства, саобрађаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и том приликом разговарали су о могућностима за унапређење приступачности саобраћајница и објеката за јавну употребу у Републици Србији.

Љупка Михајловска у метроу у Барселони
29.11.2021.

Хоће ли метро у Београду бити приступачан за све

Савез за приступачност Србије упутио je апел министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председници Владе Републике Србије и градоначелнику Београда да се с посебном пажњом и на професионалан начин, а у складу са домаћим законодавством и међународним уговорима које је Република Србија потписала, посебно Kонвенцијом Уједињениx нација о правима особа са инвалидитетом, води рачуна о томе да Београдски метро, у целини и са свим предвиђеним линијама и станицама, буде приступачан свим корисницима градског превоза у Београду.

Владимир Марковић као панелиста
05.11.2021.

Представници САПС-а на конференцији о приступачности

Данас је одржана конференција у оквиру завршних активности пројекта ЕУ за приступачне јавне установе. Поред представника институција Републике Србије и представнице Делегације ЕУ који су се обратили присутнима, говорник је био и члан Управног одбора Савеза за приступачност Србије и извршни директор Форума младих са инвалидитетом, Владимир Марковић.

Слепа особа чита брајево писмо а поред је пас водич
27.04.2021.

Приступачост факултета и високих школа постаје обавезна

Савез за приступачност Србије обавештава јавност да су у јанурау 2019. године усвојени стандарди према којима факултети који нису приступачни за особе са инвалидитетом неће моћи да добију акредитацију и позива представнике високошколских установа да поштују усвојене стандарде.

Александар Радишић, корисник колица, баца чуњ
29.03.2021.

Српски спортиста са инвалидитетом Алекандар Радишић на корак до Токија

Поносно истичемо да је члан Управног одбора Савеза за приступачност Србије и председник организације Инклузија особа са инвалидитетом Чајетина Александар Радишић, на такмичењу у Пули, оборио лични рекорд у бацању чуња резултатом 28.79 метара.

мушкарац пружа руку да се рукује
15.12.2020.

Градови и општине желе да раде на унапређењу приступачности

Савез за приступачност Србије, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава 3. децембра, упутио је мејл свим јединицама локалних самоуправа у Србији у ком их позива да удруженим снагама радимо на уклањању баријера и изградњи приступачног окружења за све.

Љупка Михајловска представница Савеза за приступачност се обраћа
09.10.2020.

Обележен трећи по реду Национални дан давања под слоганом „Србија без баријера“

Савез за приступачност Србије присуствовао је обележавању трећег по реду Националног дана давања под слоганом „Србија без баријера“. Ове године Национални дан давања посвећен је особама са инвалидитетом, односно борби за потпуну приступачност, кроз акције за уклањање препрека и изградњу инфраструктуре која би омогућила приступ информацијама и кретање, како особама са инвалидитетом, тако и старим особама, родитељима са децом и свим грађанима.

учесници састанка у Крагујевцу са леве стране столова
25.09.2020.

Универзитет у Крагујевцу решен да ради на приступачности факултета

На иницијативу помоћника градоначелника за омладину и сарадњу с Универзитетом у Крагујевцу, Стефана Јовановића, организован је састанак на ком су присуствовали ректор и декани свих факултета Универзитета у Крагујевцу, који су лоцирани на територији града Крагујевца и представници Савеза за приступачност Србије.

учесници панела се окупљају у сали Културног центра Београд
23.09.2020.

САПС учествовао у обележавању Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих

У среду, 23. септембра организован је низ догађаја који су обележили Међународни дан знаковних језика и Међународну недељу глувих. Најпре је испред Културног центра Београд организован догађај на ком су се обратили министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градска секретерка за социјалну заштиту, Наташа Станисављевић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Иванка Јовановић и представник Савеза глувих и наглувих Србије, Михаило Гордић.

представници Савеза за приступачност са директором Дома културе формално
18.09.2020.

Дом културе Студентски град започео уклањање баријера

На иницијативу директора Дома културе Студентски град, Бориса Постовника,одржан је састанак на ком су поред директора и запослених учествовали Љупка Михајловска, директорка Универзитетског центра за студенте са хендикепом Универзитета у Београду и председница Управног одбора Савеза за приступаност Србије, Видан Данковић, консултатнт за европски концепт приступачности и предсеник Удружења за ревизију приступачности, Ивана Бућко, предсеница Европског форума тумача за знаковни језик.