Представници САПС-а на конференцији о приступачности

05.11.2021.

Данас је одржана конференција у оквиру завршних активности пројекта ЕУ за приступачне јавне установе. Поред представника институција Републике Србије и представнице Делегације ЕУ који су се обратили присутнима, говорник је био и члан Управног одбора Савеза за приступачност Србије и извршни директор Форума младих са инвалидитетом, Владимир Марковић.

Владимир Марковић је истакао да би унапређење приступачности требало да буде координисано у оквиру Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, уз поделу надлежности и осталим ресорима, јер је то мултисекторско питање. Нагласио је да је неопходно унапредити законодавни оквир који регулише област приступачности, с посебним освртом на Правилник који садржи стандарде приступачности.

Од представника институција обратили су се Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, а у име Делегације ЕУ обратила се Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Начелно је закључено да је неопходно донети свеобухватну стратегију приступачности јавних установа и тиме јасно дефинисати стратешке приоритете у процесу уклањања баријера. Савез за приступачност Србије ставља на располагање све своје ресурсе за активости које ће допринети институционалном и системском уклањању баријера.

Владимир Марковић као панелиста
Владимир Марковић са осталим панелистима
Љупка Михајловска разговара с министром грађевине
facebook
Повратак на листу вести