Predstavnici SAPS-a na konferenciji o pristupačnosti

05.11.2021.

Danas je održana konferencija u okviru završnih aktivnosti projekta EU za pristupačne javne ustanove. Pored predstavnika institucija Republike Srbije i predstavnice Delegacije EU koji su se obratili prisutnima, govornik je bio i član Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije i izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom, Vladimir Marković.

Vladimir Marković je istakao da bi unapređenje pristupačnosti trebalo da bude koordinisano u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podelu nadležnosti i ostalim resorima, jer je to multisektorsko pitanje. Naglasio je da je neophodno unaprediti zakonodavni okvir koji reguliše oblast pristupačnosti, s posebnim osvrtom na Pravilnik koji sadrži standarde pristupačnosti.

Od predstavnika institucija obratili su se Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a u ime Delegacije EU obratila se Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Načelno je zaključeno da je neophodno doneti sveobuhvatnu strategiju pristupačnosti javnih ustanova i time jasno definisati strateške prioritete u procesu uklanjanja barijera. Savez za pristupačnost Srbije stavlja na raspolaganje sve svoje resurse za aktivosti koje će doprineti institucionalnom i sistemskom uklanjanju barijera.

Vladimir Marković kao panelista
Vladimir Marković sa ostalim panelistima
Ljupka Mihajlovska razgovara s ministrom građevine
facebook
Povratak na listu vesti