Приступачност није на дневном реду

20.07.2023.

Савез за приступачност Србије упутио је саопштење за јавност у ком изражава дубоку забринутост што се у Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи нису нашле одредбе о увођењу елабората о приступачности, као обавезног документа у оквиру пројектне документације.

Увођење елабората препоручила је Повереница за заштиту равноправности и ту иницијативу поднела Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у марту ове године. Сматрамо да би елаборат о приступачности коначно спречио архитекте, грађевинске инжењере, инвеститоре и остале стране које учествују у реконструкцији и изградњи објеката да свако на свој начин слободно тумачи и примењује стандарде приступачности.

Сведоци смо тога да се објекти за јавну употребу реконструишу и да и након реконструкције остају неприступачни, а такође и да има много новоизграђених објеката који су неприступачни.

Приступачност је основни предуслов за укључивање особа са инвалидитетом у друшто и цивилизацијска тековина. Без примене концепта дизајна за све којим се унпређује приступачност, не може се говорити о паметним, зеленим, одржим, инклузивним градовима.

Текст саопштења
две особе у колицима се мачују
facebook
Повратак на листу вести