Pristupačnost nije na dnevnom redu

20.07.2023.

Savez za pristupačnost Srbije uputio je saopštenje za javnost u kom izražava duboku zabrinutost što se u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji nisu našle odredbe o uvođenju elaborata o pristupačnosti, kao obaveznog dokumenta u okviru projektne dokumentacije.

Uvođenje elaborata preporučila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i tu inicijativu podnela Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u martu ove godine. Smatramo da bi elaborat o pristupačnosti konačno sprečio arhitekte, građevinske inženjere, investitore i ostale strane koje učestvuju u rekonstrukciji i izgradnji objekata da svako na svoj način slobodno tumači i primenjuje standarde pristupačnosti.

Svedoci smo toga da se objekti za javnu upotrebu rekonstruišu i da i nakon rekonstrukcije ostaju nepristupačni, a takođe i da ima mnogo novoizgrađenih objekata koji su nepristupačni.

Pristupačnost je osnovni preduslov za uključivanje osoba sa invaliditetom u društo i civilizacijska tekovina. Bez primene koncepta dizajna za sve kojim se unpređuje pristupačnost, ne može se govoriti o pametnim, zelenim, održim, inkluzivnim gradovima.

Tekst saopštenja
dve osobe u kolicima se mačuju
facebook
Povratak na listu vesti