Обележен трећи по реду Национални дан давања под слоганом „Србија без баријера“

09.10.2020.

Савез за приступачност Србије присуствовао је обележавању трећег по реду Националног дана давања под слоганом „Србија без баријера“. Ове године Национални дан давања посвећен је особама са инвалидитетом, односно борби за потпуну приступачност, кроз акције за уклањање препрека и изградњу инфраструктуре која би омогућила приступ информацијама и кретање, како особама са инвалидитетом, тако и старим особама, родитељима са децом и свим грађанима.

Поводом обележавања овогодишњег Националног дана давања покренута је кампања за прикупљање средстава за Национални преводилачки центар, видео релеј центар за српски знаковни језик како би се уклониле баријере у комуникацији са којима се суочавају глуве особе у Србији. Део ових средстава прикупља се преко сајта www.donacije.rs.

Национални дан давања установљен је 2018. године на иницијативу Српског филантропског форума, а под покровитељством председнице Владе Републике Србије. Од тада се сваке године обележава 9. октобра на дан рођења Михајла Пупина, великог српског научника и добротвора. Национални дан давања део је Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД Србија), а спроводи Kоалиција за доброчинство коју чине Фондација Ана и Владе Дивац, Траг фондација, Catalyst Balkans, Смарт Kолектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

Српски филантропски форум и Фонд Б92 одликовали су повељама бројне компаније, организације, институције и новинаре за изузетан допринос током битке против вируса корона и развој доброчинства и филантропије.

Љупка Михајловска представница Савеза за приступачност се обраћа
Веран Матић, директор Српског филантропског форума се обраћа
Михајло Гордић даје изјаву за медије на српском знаковном језику
Михаило Гордић води програм на српском знаковном језику
Публика у дворишту Ботаничке баште посматра програм
facebook
Повратак на листу вести