Obeležen treći po redu Nacionalni dan davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“

09.10.2020.

Savez za pristupačnost Srbije prisustvovao je obeležavanju trećeg po redu Nacionalnog dana davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“. Ove godine Nacionalni dan davanja posvećen je osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, roditeljima sa decom i svim građanima.

Povodom obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja pokrenuta je kampanja za prikupljanje sredstava za Nacionalni prevodilački centar, video relej centar za srpski znakovni jezik kako bi se uklonile barijere u komunikaciji sa kojima se suočavaju gluve osobe u Srbiji. Deo ovih sredstava prikuplja se preko sajta www.donacije.rs.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije. Od tada se svake godine obeležava 9. oktobra na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog naučnika i dobrotvora. Nacionalni dan davanja deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID Srbija), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Srpski filantropski forum i Fond B92 odlikovali su poveljama brojne kompanije, organizacije, institucije i novinare za izuzetan doprinos tokom bitke protiv virusa korona i razvoj dobročinstva i filantropije.

Ljupka Mihajlovska predstavnica Saveza za pristupačnost se obraća
Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma se obraća
Mihajlo Gordić daje izjavu za medije na srpskom znakovnom jeziku
Mihailo Gordić vodi program na srpskom znakovnom jeziku
Publika u dvorištu Botaničke bašte posmatra program
facebook
Povratak na listu vesti