Metodologija za ocenu pristupačnosti ugostiteljskih objekata i turističkih agencija

16.02.2022.

Ekspertkinje i eksperti Saveza za pristupačnost Srbije kreirali su Opštu metodologiju za procenu pristupačnosti ugostiteljskih objekata i turističkih agencija.

Metodologija predstavlja set faktičkih pitanja kroz koja se utvrđuje činjenično stanje u pogledu pristupačnosti svakog objekta pojedinačno. Pitanja su koncipirana tako da obuhvataju analizu fizičke pristupačnosti svake prostorije i objekta u celini, kao i usluga i sadržaja koji se u njemu pružaju. Radi efikasnije primene, sadrži dodatna pojašnjenja za svaki segment procene, kao i preporuke na šta treba obratiti pažnju i koji deo standarda, koji regulišu oblast pristupačnosti, bi se mogao unaprediti.

Celokupna metodologija oslanja se na važeće domaće pravne propise u oblasti pristupačnosti, turizma i ugostiteljstva, a osvrće se i na međunarodne standarde i preporuke. Korisna je pre svega ugostiteljima kako bi uspešno i na jednostavan način ocenili pristupačnost svojih objekata i usluga koje se u njima prižaju. Dodatna vrednost je ta što sadrži brojne informacije o iskustvima osoba sa invaliditetom u pogledu primene određenih rešenja. Ovaj dokument je alat pomoću kog svaki ugostiteljski objekat za smeštaj, ishranu i piće ili turistička agenciju mogu unaprediti pristupačnost.

Metodologija je nastala u okviru projekta “Pristupačan Zlatibor za sve” koji sprovodi udruženje Inkluzija osoba sa invaliditetom - Zlatibor, a koji je dobio podršku projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji je podržala Vlada Švajcarske, a koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative

Preuzmite publikaciju
pristupačan toalet u lobiju hotela
facebook
Povratak na listu vesti