Vesti Saveza za pristupačnost Srbije

logo projekta gde osoba u kolicima nazdravlja sa osobom prekoputa stola koja
            nema invaliditet i piše rado viđen gost
24.11.2023.

Ugostiteljski objekti u Beogradu nisu pristupačni osobama sa invaliditetom

Savez za pristupačnost Srbije sproveo je istraživanje o pristupačnosti ugostiteljskih objekata za ishranu i piće koji se nalaze na teritoriji sedam gradskih opština u Beogradu.

predstavnici saps u banji koviljači
20.08.2023.

Osobe sa invaliditetom ne idu u banje

Savez za pristupačnost Srbije sproveo je istraživanje o tome u kojoj meri osobe sa invaliditetom borave u banjama, ko pokriva troškove boravka i koliko su banje pristupačne osobama sa invaliditetom i starijim osobama.

dve osobe u kolicima se mačuju
20.07.2023.

Pristupačnost nije na dnevnom redu

Savez za pristupačnost Srbije uputio je saopštenje za javnost u kom izražava duboku zabrinutost što se u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji nisu našle odredbe o uvođenju elaborata o pristupačnosti, kao obaveznog dokumenta u okviru projektne dokumentacije.

osoba u kolicima sa još jednom osobom šeta po parku
10.11.2022.

Život je banja

Savez za pristupačnost Srbije jedna je od 11 organizacija civilnog društva koja je dobila podršku za sprovođenje mikroptojekta Život je banja, u okviru regionalnog projekta Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“. Projekat finansira Evropska unija, uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta. Regionalnim projektom koordinira Crveni krst Srbije, a nacionalni partner je i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije.

članovi upravnog odbora sapsa na zlatiboru
07.04.2022.

Turizam za sve

Sa zadovoljstvom promovišemo Smernince za pružanje pristupačnih usluga u turizmu koje je publikovala članica Saveza za pristupačnost Srbije, udruženje Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor.

pristupačan toalet u lobiju hotela
16.02.2022.

Metodologija za ocenu pristupačnosti ugostiteljskih objekata i turističkih agencija

Ekspertkinje i eksperti Saveza za pristupačnost Srbije kreirali su Opštu metodologiju za procenu pristupačnosti ugostiteljskih objekata i turističkih agencija.

slika odgovara beogradskog metroa
25.12.2021.

Beogradski metro odgovorio Savezu za pristupačnost

Savez za pristupačnost Srbije uputio je dopis gradonačelniku Beograda zahtevajući odgovor na pitanje hoće li metro u Beogradu biti pristupačan osobama koje se otežano kreću.

na naslovnoj strani su tri bedža, crvene, narandžaste i zelene boje, poređani na skali koja meri stepen inkluzivnosti ustanova kulture. Crveni je iks u krugu, narandžasti je strelica na gore, zeleni je znak za čekiranje
15.12.2021.

Inkluzivno je kulturno

Savez za pristupačnost Srbije objavio je Indikatore za merenje stepena inkluzivnosti ustanova kulture i njihovih programa.

Ljupka Mihajlovska s ministrom građevine
02.12.2021.

Sastanak SAPS-a sa ministrom Momirovićem

U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, Ljupka Mihajlovska, predsednica Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije sastala se sa ministrom građevinarstva, saobrađaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i tom prilikom razgovarali su o mogućnostima za unapređenje pristupačnosti saobraćajnica i objekata za javnu upotrebu u Republici Srbiji.

Ljupka Mihajlovska u metrou u Barseloni
29.11.2021.

Hoće li metro u Beogradu biti pristupačan za sve

Savez za pristupačnost Srbije uputio je apel ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsednici Vlade Republike Srbije i gradonačelniku Beograda da se s posebnom pažnjom i na profesionalan način, a u skladu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima koje je Republika Srbija potpisala, posebno Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, vodi računa o tome da Beogradski metro, u celini i sa svim predviđenim linijama i stanicama, bude pristupačan svim korisnicima gradskog prevoza u Beogradu.

Vladimir Marković kao panelista
05.11.2021.

Predstavnici SAPS-a na konferenciji o pristupačnosti

Danas je održana konferencija u okviru završnih aktivnosti projekta EU za pristupačne javne ustanove. Pored predstavnika institucija Republike Srbije i predstavnice Delegacije EU koji su se obratili prisutnima, govornik je bio i član Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije i izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom, Vladimir Marković.

Slepa osoba čita brajevo pismo a pored je pas vodič
27.04.2021.

Pristupačost fakulteta i visokih škola postaje obavezna

Savez za pristupačnost Srbije obaveštava javnost da su u janurau 2019. godine usvojeni standardi prema kojima fakulteti koji nisu pristupačni za osobe sa invaliditetom neće moći da dobiju akreditaciju i poziva predstavnike visokoškolskih ustanova da poštuju usvojene standarde.

Aleksandar Radišić, korisnik kolica, baca čunj
29.03.2021.

Srpski sportista sa invaliditetom Alekandar Radišić na korak do Tokija

Ponosno ističemo da je član Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije i predsednik organizacije Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina Aleksandar Radišić, na takmičenju u Puli, oborio lični rekord u bacanju čunja rezultatom 28.79 metara.

muškarac pruža ruku da se rukuje
15.12.2020.

Gradovi i opštine žele da rade na unapređenju pristupačnosti

Savez za pristupačnost Srbije, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, uputio je mejl svim jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji u kom ih poziva da udruženim snagama radimo na uklanjanju barijera i izgradnji pristupačnog okruženja za sve.

Ljupka Mihajlovska predstavnica Saveza za pristupačnost se obraća
09.10.2020.

Obeležen treći po redu Nacionalni dan davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“

Savez za pristupačnost Srbije prisustvovao je obeležavanju trećeg po redu Nacionalnog dana davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“. Ove godine Nacionalni dan davanja posvećen je osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, roditeljima sa decom i svim građanima.

učesnici sastanka u Kragujevcu sa leve strane stolova
25.09.2020.

Univerzitet u Kragujevcu rešen da radi na pristupačnosti fakulteta

Na inicijativu pomoćnika gradonačelnika za omladinu i saradnju s Univerzitetom u Kragujevcu, Stefana Jovanovića, organizovan je sastanak na kom su prisustvovali rektor i dekani svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji su locirani na teritoriji grada Kragujevca i predstavnici Saveza za pristupačnost Srbije.

učesnici panela se okupljaju u sali Kulturnog centra Beograd
23.09.2020.

SAPS učestvovao u obeležavanju Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih

U sredu, 23. septembra organizovan je niz događaja koji su obeležili Međunarodni dan znakovnih jezika i Međunarodnu nedelju gluvih. Najpre je ispred Kulturnog centra Beograd organizovan događaj na kom su se obratili ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradska sekreterka za socijalnu zaštitu, Nataša Stanisavljević, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Ivanka Jovanović i predstavnik Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Mihailo Gordić.

predstavnici Saveza za pristupačnost sa direktorom Doma kulture formalno
18.09.2020.

Dom kulture Studentski grad započeo uklanjanje barijera

Na inicijativu direktora Doma kulture Studentski grad, Borisa Postovnika,održan je sastanak na kom su pored direktora i zaposlenih učestvovali Ljupka Mihajlovska, direktorka Univerzitetskog centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu i predsednica Upravnog odbora Saveza za pristupanost Srbije, Vidan Danković, konsultatnt za evropski koncept pristupačnosti i predsenik Udruženja za reviziju pristupačnosti, Ivana Bućko, predsenica Evropskog foruma tumača za znakovni jezik.