Vesti Saveza za pristupačnost Srbije

Slepa osoba čita brajevo pismo a pored je pas vodič
27.04.2021.

Pristupačnost fakulteta i visokih škola postaje obavezna

Savez za pristupačnost Srbije obaveštava javnost da su u janurau 2019. godine usvojeni standardi prema kojima fakulteti koji nisu pristupačni za osobe sa invaliditetom neće moći da dobiju akreditaciju i poziva predstavnike visokoškolskih ustanova da poštuju usvojene standarde.

Aleksandar Radišić, korisnik kolica, baca čunj
29.03.2021.

Srpski sportista sa invaliditetom Alekandar Radišić na korak do Tokija

Ponosno ističemo da je član Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije i predsednik organizacije Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina Aleksandar Radišić, na takmičenju u Puli, oborio lični rekord u bacanju čunja rezultatom 28.79 metara.

muškarac pruža ruku da se rukuje
15.12.2020.

Gradovi i opštine žele da rade na unapređenju pristupačnosti

Savez za pristupačnost Srbije, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, uputio je mejl svim jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji u kom ih poziva da udruženim snagama radimo na uklanjanju barijera i izgradnji pristupačnog okruženja za sve.

Ljupka Mihajlovska predstavnica Saveza za pristupačnost se obraća
09.10.2020.

Obeležen treći po redu Nacionalni dan davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“

Savez za pristupačnost Srbije prisustvovao je obeležavanju trećeg po redu Nacionalnog dana davanja pod sloganom „Srbija bez barijera“. Ove godine Nacionalni dan davanja posvećen je osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, roditeljima sa decom i svim građanima.

učesnici sastanka u Kragujevcu sa leve strane stolova
25.09.2020.

Univerzitet u Kragujevcu rešen da radi na pristupačnosti fakulteta

Na inicijativu pomoćnika gradonačelnika za omladinu i saradnju s Univerzitetom u Kragujevcu, Stefana Jovanovića, organizovan je sastanak na kom su prisustvovali rektor i dekani svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji su locirani na teritoriji grada Kragujevca i predstavnici Saveza za pristupačnost Srbije.

učesnici panela se okupljaju u sali Kulturnog centra Beograd
23.09.2020.

SAPS učestvovao u obeležavanju Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih

U sredu, 23. septembra organizovan je niz događaja koji su obeležili Međunarodni dan znakovnih jezika i Međunarodnu nedelju gluvih. Najpre je ispred Kulturnog centra Beograd organizovan događaj na kom su se obratili ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradska sekreterka za socijalnu zaštitu, Nataša Stanisavljević, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Ivanka Jovanović i predstavnik Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Mihailo Gordić.

predstavnici Saveza za pristupačnost sa direktorom Doma kulture formalno
18.09.2020.

Dom kulture Studentski grad započeo uklanjanje barijera

Na inicijativu direktora Doma kulture Studentski grad, Borisa Postovnika,održan je sastanak na kom su pored direktora i zaposlenih učestvovali Ljupka Mihajlovska, direktorka Univerzitetskog centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu i predsednica Upravnog odbora Saveza za pristupanost Srbije, Vidan Danković, konsultatnt za evropski koncept pristupačnosti i predsenik Udruženja za reviziju pristupačnosti, Ivana Bućko, predsenica Evropskog foruma tumača za znakovni jezik.