Београдски метро одговорио Савезу за приступачност

25.12.2021.

Савез за приступачност Србије упутио је допис градоначелнику Београда захтевајући одговор на питање хоће ли метро у Београду бити приступачан особама које се отежано крећу.

Одговор смо добили од ЈКП „Београдаски метро и воз“ који вам преносимо у целости:

„Поштовани,

Хвала вам на времену, ценимо када се људи ангажују по питању приступачности, и обавештавамо вас да су све станице Београдског метроа пројектоване са минимум једним улазом који је приступачан особама са отежаним креатњем. Све станице имају по 2 лифта за случај да један буде привремено ван функције. Све метро станице ће бити приступачне особама са смањеном покретљивошћу (особе са инвалидитетом, родитељи са колицима, као и старе особе).

Што се превозних средстава тиче, још увек се разматра која варијанта организације седишта је најбоља, али ће свакако сва возила бити приступачна особама са отежаним кретањем. У сваком сету возова ће минимум 10% седишта бити приоритизовано за особе са функционалним ограничењима (слика 1 – зелена седишта), и поред тога ће у сваком возу поред улаза бити простор за 2 инвалидских колица (слика 2; по стандардима ТСИ ПРМ за возила од 30-25м).“

Савез за приступачност Србије похваује ЈКП „Београдски метро и воз“ због чињенице да ће приликом изградње метроа бити испоштовани стандарди приступачности.

Савез за приступачност Србије ће наставити да прати у којој мери се уважавају стандарди приступачности у свим инфраструктурним пројектима.

слика одговара београдског метроа facebook
Повратак на листу вести