Beogradski metro odgovorio Savezu za pristupačnost

25.12.2021.

Savez za pristupačnost Srbije uputio je dopis gradonačelniku Beograda zahtevajući odgovor na pitanje hoće li metro u Beogradu biti pristupačan osobama koje se otežano kreću.

Odgovor smo dobili od JKP „Beogradaski metro i voz“ koji vam prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Hvala vam na vremenu, cenimo kada se ljudi angažuju po pitanju pristupačnosti, i obaveštavamo vas da su sve stanice Beogradskog metroa projektovane sa minimum jednim ulazom koji je pristupačan osobama sa otežanim kreatnjem. Sve stanice imaju po 2 lifta za slučaj da jedan bude privremeno van funkcije. Sve metro stanice će biti pristupačne osobama sa smanjenom pokretljivošću (osobe sa invaliditetom, roditelji sa kolicima, kao i stare osobe).

Što se prevoznih sredstava tiče, još uvek se razmatra koja varijanta organizacije sedišta je najbolja, ali će svakako sva vozila biti pristupačna osobama sa otežanim kretanjem. U svakom setu vozova će minimum 10% sedišta biti prioritizovano za osobe sa funkcionalnim ograničenjima (slika 1 – zelena sedišta), i pored toga će u svakom vozu pored ulaza biti prostor za 2 invalidskih kolica (slika 2; po standardima TSI PRM za vozila od 30-25m).“

Savez za pristupačnost Srbije pohvauje JKP „Beogradski metro i voz“ zbog činjenice da će prilikom izgradnje metroa biti ispoštovani standardi pristupačnosti.

Savez za pristupačnost Srbije će nastaviti da prati u kojoj meri se uvažavaju standardi pristupačnosti u svim infrastrukturnim projektima.

slika odgovara beogradskog metroa facebook
Povratak na listu vesti